Läkemedelsbolaget BeiGene utvecklar innovativa cancer-läkemedel. Ambitionen är att bli världsledande inom onkologi och öka tillgängligheten på läkemedel globalt. Vägen dit går genom partnerskap och nära samarbeten med vården och myndigheter.
BeiGene grundades för 15 år sedan med ambitionen att utveckla nya och bättre cancerläkemedel samt öka tillgängligheten till dessa för cancerpatienter över hela världen. Företaget, som har ett stort fokus på forskning och utveckling, har idag tre godkända cancerläkemedel globalt på marknaden varav två är godkända i Europa. Sedan 2021 är man etablerad på den nordiska marknaden och arbetar här bland annat med att tillgängliggöra företagets läkemedel för behandling av blodcancer och solida tumörer. Man har också etablerat kliniska studier i Sverige och har flera läkemedel under utveckling som kommer att vara tillgängliga i framtiden.
Behövs samarbeten i kampen mot cancer
– Det har varit en fantastisk och spännande resa att få bygga upp verksamheten här tillsammans med andra som har samma engagemang och ambition att göra skillnad för cancerpatienter, säger Carl-Gustav Fabiansson som är Nordenchef på BeiGene.
BeiGene har ett av världens största forskningsteam med drygt 1100 forskare knutna till företaget. Målet är att ha en så bred pipeline att man har möjlighet att ta sig an uppemot 80 procent av alla cancerformer.
– Vår ambition är att vara en betydande aktör i kampen mot cancer.
Men vår övertygelse är att vi inte klarar det på egen hand. För att bekämpa cancer måste man gå samman, vården, läkemedelsföretag och myndigheter, säger Astrid Ottosson Wadlund, Medicinsk chef för BeiGenes nordiska team.
Ökad livskvalitet med decentraliserad vård
Astrid Ottosson Wadlund lyfter ett vårdutvecklingsprojekt, Sattelitkliniken i Gränbystadens köpcentrum i Uppsala, som ett exempel på samarbeten mellan vården och läkemedelsföretag. Beigene deltog i projektet tillsammans med två andra läkemedelsbolag, ett vårdbolag och Akademiska Universitetssjukhuset. Samarbetet pågick under 2024 och var ett första steg i att göra cancervården mer tillgänglig, med en öppenvårdsmottagning för cancerbehandling.
– Fördelen med decentraliserad vård är att patienterna kan få behandling nära hemmet. Vi har sett att det ökar livskvaliteten för patienterna och att de känner sig mindre sjuka när de inte behöver åka till ett sjukhus för behandling. Vi har intervjuat både personal och patienter och reaktionerna är övervägande positiva. Det är ett exempel på projekt som vi gärna medverkar i, säger Astrid Wadlund Ottosson.
Att nå ut med mediciner och göra dem tillgängliga är en lång process med flera steg på vägen. Kostnadseffektivitet och lokala godkännanden har stor betydelse för tiden det tar innan ett läkemedel når patienterna. BeiGene strävar efter global tillgång på läkemedel och arbetar bland annat med att öka tillgängligheten i Afrika och Sydamerika. Idag har man kontor på flera platser.
– Det är en sak att skicka gratis läkemedel, vilket behövs. Men för att verkligen göra skillnad och öka tillgängligheten behöver man vara på plats och hjälpa till att bygga upp cancervården, säger Astrid Ottosson Wadlund och tillägger att man har stor hjälp av välgörenhetsorganisationer för att öka tillgängligheten.
Vill bidra med förbättringar
BeiGene stöttar och samarbetar med Nätverket mot cancer kring deras viktiga initiativ för att uppmärksamma världscancerdagen den 4 februari.
– Det är en viktig dag som belyser möjligheter och utmaningar för de som är drabbade. Vi vill vara med och uppmärksamma dagen och bidra med förbättringar inom Sveriges cancervård, säger Carl-Gustav Fabiansson.
Under 2025 har BeiGene ambitionen att byta namn till BeOne Medicines. Med namnbytet vill man tydliggöra företagets visioner och betydelsen av samarbeten i kampen mot cancer.
– Namnbytet förstärker våra mål och vår vision att bekämpa cancer i samarbete med globala aktörer och etablera partnerskap mellan olika sektorer i samhället. Vi vill ena expertisen för att tillsammans förbättra vården, avslutar Carl-Gustav Fabiansson.