Skip to main content
Start » Nyheter » Nya strategier för förbättrad vård & livskvalitet
Nyheter

Nya strategier för förbättrad vård & livskvalitet

Cancer är en av vår tids största hälsoutmaningar och drabbar miljontals människor världen över.

Trots stora framsteg inom behandling och diagnostik fortsätter sjukdomen att kräva många liv varje år. Tidig upptäckt och individanpassad vård är två nyckelområden som kan bidra till bättre överlevnad och livskvalitet för cancerpatienter.

Tillsammans i kampen mot cancer – ny nationell cancerstrategi

Margareta Haag
Ordförande, Nätverket mot cancer

I Sverige arbetar hälso- och sjukvård, akademi, näringsliv och patientorganisationer tillsammans för att förbättra cancervården och stärka stödet till patienter och närstående. Samverkan är en förutsättning för att lyckas där patienter och närstående kan bidra med både erfarenhet och kunskap. Att låta patienter och närstående vara delaktiga i vårdprocesserna, på ett konkret sätt, är avgörande i utvecklingen av cancervården i Sverige.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att uppdatera regeringens nationella cancerstrategi.

Vi vill därför lyfta några viktiga områden med fokus på att förebygga sjukdom, förlänga liv och förbättra livskvaliteten hos cancerdrabbade såväl patienter som närstående. Det gäller tidig upptäckt, precisionshälsa, cancerrehabilitering och patientsamverkan.

Tidiga insatser och precisionshälsa

Nätverket verkar för att fler nationella screeningprogram införs, som täcker fler cancerformer och därmed ökar chanserna att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium. Genom att stärka kompetensen inom primärvården och skapa ett tydligt beslutsstöd för vårdpersonal kan fler patienter identifieras tidigt och få rätt behandling i tid.

Precisionshälsa, en individanpassad vårdmodell där varje patients unika genetiska profil och livsstil tas i beaktande, är avgörande i kampen mot cancer. Vi vill att en nationell strategi för precisionsmedicin tas fram för att säkerställa att precisionshälsa blir tillgänglig för alla, oavsett var i landet du bor.

Stöd till patienter och anhöriga

Livskvaliteten för både patienter och deras närstående är en prioriterad fråga. Vi vill att kontaktsjuksköterskans roll utvecklas så att alla får tillgång till det stödet genom hela vårdprocessen, från diagnos till palliativ vård. Det är också viktigt att stödja och engagera närstående i vården och att inkludera dem i rehabiliteringsprocessen.

Till sist: Sverige har flera fina lagar till stöd för hälso- och sjukvården; patientsäkerhetslagen, hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen. Vår uppmaning nu är att den nationella cancerstrategin går hand i hand med dessa för att infria patientlagens intentioner. Vi vill se en jämlik, säker, god och personcentrerad vård till alla.

Tillsammans mot cancer – för alla cancerberörda!

Next article