Skip to main content
Start » Nyheter » Norskt företag vill bota hudcancerpatienter med direktbehandling av tumörerna — En ny studie startar nu vid Radiumhospitalet
Sponsrad

Lytix Biopharma har utvecklat en ny teknik som syftar till att angripa cancertumörer direkt. Samtidigt triggar metoden immunförsvaret att angripa cancerceller som har spridit sig till andra delar av kroppen. En ny studie med patienter med melanom startar nu vid norska Radiumhospitalet. 

Lytix Biopharma är ett av få stjärnskott inom norska bioteknikbolag. Med rötter som går tillbaka till Tromsö universitet för mer än 20 år sedan har VD Øystein Rekdal och forskningsdirektör Baldur Sveinbjørnsson arbetat flitigt för att ta itu med några av de viktigaste utmaningarna inom dagens cancerbehandling. 

Rekdal säger att bolaget nådde en viktig milstolpe för några veckor sedan med positiva resultat från studier i USA på patienter med den vanligaste formen av hudcancer, basalcellscancer. Lytix arbetar med att utveckla en teknologi som dödar cancertumörer genom direkt injektion, samtidigt som immunförsvaret aktiveras för att angripa cancerceller på andra ställen i kroppen.

– Vår behandling adresserar de stora utmaningarna i dagens cancerbehandling; en cancertumör innehåller många olika cancerceller och är svår att bota med dagens behandling, bland annat eftersom många cancerceller utvecklar resistens mot dagens läkemedel, säger Rekdal.

Samarbete med Radiumhospitalet

Ett samarbete har nu inletts med Radiumhospitalet där 27 patienter som nyligen fått diagnosen melanom kommer att få sin behandling testad. Studien kommer att ledas av onkologen och forskaren Henrik Jespersen. Han är chef för melanomprogrammet vid Radiumhospitalet (OUS). 

– Vi ser ett behov av nya behandlingsmetoder som Lytix teknologi representerar. Den har potential att verka direkt på den behandlade tumören, samtidigt som den minskar risken för att cancern sprider sig och återkommer. Behandlingen kommer att ges i kombination med etablerad immunterapi före operation. Baserat på verkningsmekanismen hos Lytix molekyl kan denna kombination leda till en förbättring jämfört med nuvarande behandling, säger Jespersen. 

Henrik Jespersen
Onkolog, forskare & chef för melanomprogrammet vid Radiumhospitalet

Morgondagens behandling av hudcancer

Den nya studien visar att den norska läkemedelsindustrin, norska sjukhus och norska läkare kan gå samman för att lösa de stora problemen vid behandling av cancer. Lytix har redan visat lovande resultat hos patienter med hudcancer i sena stadier som tidigare inte svarat på ett antal olika behandlingar. 

– Det finns många starka forskningsmiljöer i Norge med god kunskap om cancer och hur immunförsvaret kan användas i behandlingen. Tekniken har visat lovande resultat i två nyligen genomförda fas 2-studier i USA och Europa, och vi har stora förhoppningar om att Jespersen och hans patienter ska uppleva goda resultat, säger Rekdal. 

Vidareutveckling för andra cancertyper

Lytix har hittills främst fokuserat på behandling av olika former av hudcancer, men bolaget utvecklar även en ny teknologi som lämpar sig för mer djupgående cancerformer, som till exempel även levercancer. Tidiga prövningar visar goda resultat. 

– Vi har sett lovande resultat i prekliniska studier och arbetar nu med att förbereda kliniska studier för Lytix molekyl, parallellt med att vi tar vår huvudkandidat allt närmare kommersialisering, säger Sveinbjørnsson.


OM HUDCANCER

  • Hudcancer är den vanligaste cancer-formen i världen och en av de få cancer-former som fortsätter att öka i antal fall.
  • Den uppstår ofta i isolerade områden som ansikte och huvud, vilket gör kirurgi mycket invasivt för patienten.
  • Hudcancer kan delas in i två typer: Melanom (den allvarligaste varianten av hudcancer) och icke-melanom (skivepitelcancer och basalcellscancer).
  • Enligt den norska cancerföreningen inträffar det cirka 25.000–30.000 nya fall av hudcancer i Norge varje år.

Next article