Ett cancerbesked är ofta livsomvälvande och dramatiskt för individen. Samtidigt ska man vara medveten om att det finns bra psykologiskt stöd att tillgå för den som behöver stöd i samband med sjukdomsbeskedet och under en ofta relativt tuff och krävande behandling.
Många som får sitt cancerbesked hamnar i en chock som gör det svårt att ta till sig all information kring sjukdomen och den kommande behandlingen. Jag har många gånger upplevt att patienten uppfattat helt annan information än deras anhöriga, som också var med på mötet med läkaren, säger Jeanette Winterling, chef för Psykologisk mottagning tema cancer på Karolinska Universitetssjukhuset, en mottagning dit cancerpatienter i behov av psykologiskt stöd remitteras.
Jeanette Winterling
Chef för Psykologisk mottagning tema cancer, Karolinska Universitetssjukhuset
Foto: Karolinska Universitetssjukhuset
Lev i nuet och satsa på social samvaro
När chockfasen är över är nästa utmaning att bearbeta den diagnos man fått. Det tar ofta tid innan man som patient fullt ut tagit till sig all information kring vad diagnosen innebär och hur behandlingen kommer att se ut.
– Det gäller att bena ut vilka faktorer man själv kan påverka och vad man inte kan påverka. Individer som nått en viss acceptans kring diagnosen och behandlingen kommer ofta in i en fas där de blir mentalt starka och målinriktade, med en tydlig motivation att ta sig igenom behandlingen, säger Jeanette Winterling.
Hon rekommenderar individer som fått en cancerdiagnos att leva i nuet så långt det är möjligt. Omge dig med personer du trivs med och tycker om och se till att unna dig bra dagar, även när du är mitt inne i en cancerbehandling. Det är ofta en mer framgångsrik strategi än att sätta livet på vänt under behandlingen.
Psykiska aspekter kan komma ikapp efter behandlingen
– De sociala aspekterna är jätteviktiga för cancerpatienter. Individens sociala nätverk blir än viktigare och många söker sig till patientföreningar och liknande för att utbyta erfarenheter med andra i samma situation. Ungefär en tredjedel av alla cancerpatienter söker psykologiskt stöd i form av kuratorer, psykologer och andra resurser som erbjuds under behandlingen. Andra hittar istället sina egna strategier för att må så bra som möjligt under behandlingens gång, säger Jeanette Winterling.
Hennes råd till cancerpatienter som inte mår bra psykiskt är att prata med sin kontaktsköterska och fråga vilket stöd som erbjuds.
– Många som fått en cancerdiagnos upptäcker att de är mentalt starkare än de någonsin trott. För somliga kommer de psykologiska aspekterna av diagnosen ikapp när behandlingen är avslutad.
Då kan rehabiliteringsstöd vara helt avgörande för den psykiska hälsan.