Skip to main content
Start » Cancer » ”Det är tufft att vara anhörig när den du älskar är svårt sjuk”
Anhöriga

”Det är tufft att vara anhörig när den du älskar är svårt sjuk”

Cancerkompis
Cancerkompis
Malmö 140522 När Inga-Lills livskamrat Björn dog i cancer startade hon Cancerkompisar, ett nätverk för anhöriga där man kan träffa en likasinnad att prata med. Här tillsammans med dottern Alexandra. Foto: André de Loisted

Vi vet hur tufft livet blir när någon du älskar är svårt sjuk. Rädslan, maktlösheten och frustrationen. Samtidigt ska livet gå vidare som vanligt. Barn ska hämtas, födelsedagar ska firas och hemmet städas. Hela tiden med tusen frågor i bakhuvudet. Hur ska det gå? Vad händer nu? Vad händer sedan? Du ska inte behöva vara ensam om det här. Du kan få en cancerkompis, någon som upplever eller har upplevt samma sak som du gör nu.

Med en Cancerkompis står du aldrig ensam

Att få prata med en annan anhörig i samma situation som du innebär ett ovärderligt stöd i en svår stund. Du och din cancerkompis kan ge varandra råd och stöd i en situation som ingen måste klara av på egen hand. Ni kan träffas och prata, eller hålla kontakten via telefon och e-post. Det finns också ett onlineforum där hundratals anhöriga skriver av sig, utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Cancerkompisar.se är till för alla anhöriga från 13 år och uppåt och tillgängligt dygnet runt, det är självklart helt kostnadsfritt för dig som anhörig.
Ingen ska bli sjuk av att vara anhörig


Runt varje cancerdrabbad finns minst sex anhöriga, partners, barn, föräldrar, syskon, vänner och kollegor. Under 2016 fick ca 62.000 personer ett cancerbesked och då blev ca 370.000 personer anhöriga. Dessa siffror pekar på att vi idag är 2,7 miljoner anhöriga i Sverige. Anhöriga som behöver stöd och kunskap i sin nya roll. Forskning visar att anhöriga löper 25% större risk att bli sjuka i exempelvis hjärt- och kärlsjukdom eller depression på grund av den stress man lever under.1

Var med oss i kampen

Hjärtat är symbolen för oss anhöriga. Vi har tagit fram en pin med ett hjärta som du lätt kan fästa på jackan, tröjan eller kavajslaget. Det är en diskret symbol som berättar att du är med i kampen – ingen ska bli sjuk av att vara anhörig! Det bästa är att all vinst går oavkortat till forskning för anhöriga.

Next article