Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige. Varje år drabbas ungefär 10 000 män av sjukdomen och cirka 2400 dör.
Cancer är verkligen en fruktansvärd sjukdom och därför är det viktigt att vi gör allt vi kan för att sprida information om olika symptom. Det ökar chanserna för att man ska upptäcka sjukdomen i tid, vilket i sin tur ökar chanserna för att man ska kunna bli bra.
Drabbas man av prostatacancer har en cancertumör bildats. Till en början växer tumören bara inuti prostatakörteln vilket kan göra att man inte märker av sjukdomen.
Risken att bli sjuk ökar med åldern, och det är huvudsakligen äldre män som blir sjuka. Det är ytterst sällan som sjukdomen diagnosticeras före 45-årsåldern. Men eftersom det kan ta upp till 10-15 år innan tumören sprider sig eller ger symptom, så är det viktigt att man vet vad man ska tänka på för att upptäcka sjukdomen i ett så tidigt läge som möjligt. Här är fem symptom som kan uppstå om man drabbats av prostatacancer:
Du behöver kissa ofta
Att behöva kissa behöver inte vara ett tecken på att man drabbats av prostatacancer, men det är viktigt att veta att det kan vara ett av symptomen.
När du ska kissa dröjer det innan urinen kommer
Cancersjukdomen kan även visa sig på så sätt att det tar lång tid innan urinen kommer när man ska kissa.
Du har svag urinstråle
Ett annat tecken är att man får en svag urinstråle när man går på toaletten.
Det finns blod i urinen
Har man blod i urinen är det alltid viktigt att kolla upp vad det beror på. Det kan till exempel vara ett symptom på prostatacancer.
Ont i skelettet
Om cancertumören har spridit sig är det vanligt att det gör ont i skelettet på något ställe utan att något har hänt eller att man skadat sig.
Om man misstänker att man har drabbats av prostatacancer är det viktigt att kontakta sjukvården för att få en ordentlig bedömning.
Dela gärna denna livsviktiga artikel med dina vänner så att fler blir uppmärksammade på symptomen vid prostatacancer.
Tillsammans kan vi rädda liv!
Källa: 1177 Vårdguiden