Skip to main content
Start » Nyheter » Nu krävs samarbete – för att cancerpatienter ska få del av precisionsdiagnostik och precisionsmedicinska behandlingar
Sponsrad

Utvecklingen inom den medicinska forskningen är häpnadsväckande just nu. För 25 år sedan, när de första precisionsmedicinska behandlingarna godkändes uppfattades dessa nästa som science fiction. Skräddarsydda behandlingar utifrån patientens uppsättning av gener var något helt nytt och revolutionerande.

Ebba Hallersjö Hult
Stockholm School of Economics, Center for Resilient Health, Medgrundare Nollvision cancer & Testbed Sweden
Kjell Ivarsson
Nationell cancersamordnare och ordförande i Nollvision cancer
Anders Edsjö 
Vice föreståndare GMS, medgrundare Testbed Sweden

Nu är precisionsmedicin allt annat än science fiction. Idag får allt fler patienter helt nya typer av diagnostik och behandling. I fjol utfördes 90 000 NGS-analyser (next generation sequencing) av kliniska prov vid något av sjukvårdens laboratorier, oftast tillsammans med regionala Genomic Medicine Centers (delar av GMS, Genomic Medicine Sweden).

Nu erbjuder alltså hälso- och sjukvården specifika och effektiva behandlingar, baserat framför allt på patienters genuppsättning. Detta var inte möjligt så sent som på 90-talet.

Går ifrån ”one-size-fits-all”-modell

Sverige ligger i framkant inom den medicinska forskningen, och inom precisionsmedicin har vi gjort stora framsteg som kommer förändra vården under kommande år. Vi går ifrån en ”one-size-fits-all”-modell, där patienter behandlas på gruppnivå utifrån breda behandlings-riktlinjer, till en vård mer anpassad efter varje enskild individ.

Men trots Sveriges styrka inom forskningen står vi inför utmaningar. En central utmaning är hur patienter i landets alla delar ska få del av nya typerna av diagnostik och behandling, och inte bara de som bor i närheten av universitetssjukhus. Det kommer krävas förnyade arbetssätt och samverkan och samarbete mellan olika aktörer.

Från ”Cancer Mission Day” i Almedalen.

Diskutera utvecklingen och samverkan inom cancerområdet

Under Almedalen arrangerade de sammanflätade innovationsmiljöerna Nollvision cancer och Testbed Sweden Precision Health Cancer en ”Cancer Mission Day” där företrädare för patienter, sjukvården, forskare, myndigheter och näringsliv samlades för att diskutera utvecklingen och samverkan inom cancerområdet. Vi hade workshops och seminarier om tidig diagnostik/upptäckt där Regionala Cancer Centrum (RCC) presenterade en handlingsplan för precisionsdiagnostik, konkreta reformförslag för implementering av precisionsmedicin, förbättrad livskvalitet för unga canceröverlevare och Testbed Sweden visade hur morgondagens cancerstudier kan utformas på ett helt nytt sätt. Och mycket annat! Detta var en mycket viktig dag och en tydlig markering av att många aktörer måste hitta nya sätt att samverka och samarbeta för att ge patienter bästa möjliga vård.

Säkerställa att ingen lämnas utanför

Teknologin utvecklas snabbt, och det är lätt att förlora sig i alla möjligheter. Men bakom varje ny metod finns patienter med unika behov. För att vården verkligen ska göra skillnad, behöver vi nu en plan som säkerställer att ingen lämnas utanför, och där olika aktörer samverkar, utifrån olika perspektiv.

För 25 år sedan var precisionsmedicin en dröm. Idag har vi chansen att förvandla drömmen till verklighet för allt fler. Men det krävs ett nytt ansvarstagande för att skapa en struktur som gör denna vård tillgänglig för alla.

Next article