Skip to main content
Start » Nyheter » Ge möjlighet och tid till god rehabilitering för återgång till ett aktivt liv
Sponsrad

Att prata om blodcancer utan att nämna den enorma utveckling som skett som ett resultat av forskningen går inte. Att allt fler överlever sin blodcancer är fantastiskt både för individen, anhöriga och samhället.

När patienter med blodcancer får tillgång till nya behandlingar kan utvecklingen fortsätta mot ännu högre överlevnad och färre biverkningar. Men innan, under och efter behandlingen pågår en vardag som måste fungera. När allt fler överlever behöver samhället också fokusera på och ta nästa steg för en god livskvalitet och rehabilitering för dessa personer.

Sofia Segergren
Generalsekreterare, Blodcancerförbundet

I höst kommer Blodcancerförbundet diskutera rehabilitering, bland annat i samband med uppdateringen av den nationella cancerstrategin, som vi sätter stort hopp till.

Vi och våra medlemmar ser ett stort behov av en individuell rehabilitering tillsammans med professionen. Under hela patientresan, behöver patienter få stöd och vägledning i hur de kan få nödvändig kunskap om olika rehabiliteringsområden, samt möjlighet att erbjudas individanpassade åtgärder.

Under behandling och rehabperioden kan man inte förvänta sig att patienten själv har ork att vara aktiv och kontakta specialister med eller utan remiss och skaffa sig nödvändig kunskap om sin rehabilitering.

Samtidigt som vi ser dessa behov visar Socialstyrelsens senaste kartläggning av cancerrehabilitering att den är ojämlik över landet samt otydlig i praktiken och Regeringen lägger ett förslag på ändrade regler i sjukförsäkringen som är orimliga och inte skulle gynna rehabiliteringen för personer med cancer.

Blodcancerförbundet har tillsammans med andra systerorganisationer gjort en skrivelse till Regeringen. Budskapet är att förslaget inte fungerar för cancerpatienter, eftersom behandlingens förlopp och patientens svar på behandlingen är svåra att förutse.

Det skulle få allvarliga konsekvenser att under denna prövande tid som cancerpatient också utsättas för:

  1. att arbetsförmågan efter 180 dagar ska bedömas mot alla typer av arbeten
  2. att inte kunna undantas för särskilda skäl efter dag 365 i rehabiliteringskedjan
  3. att sjukpenningen kan dras in, när ansvarig läkare inte kan bedöma vilket datum personen kan vara tillbaka i arbete efter rehabilitering.

De flesta cancerpatienters högsta önskan är att få återgå till det liv de levde innan diagnosen. För att möta den snabba medicinska utvecklingen behövs en flexibel sjukförsäkring utom bortre gränser som utgår från cancerpatientens unika förutsättningar och som stöttar tillfrisknade. Det skulle bidra till en återgång till arbete och ett aktivt liv.

Next article