Skip to main content
Start » Nyheter » Viktigt att anhöriga får stöd när en närstående drabbas av cancer
Sponsrad

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) arbetar för att öka kunskapen om stöd till anhöriga inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Rätt stöd är viktigt för att anhöriga ska kunna hantera sin situation.

Att ge omsorg till en närstående kan kännas självklart och betydelsefullt, men det kan också vara påfrestande och påverka den anhöriges hälsa, ekonomi och sociala liv negativt, säger Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare på Nka.

Flera satsningar görs nu för att stärka stödet till anhöriga. År 2022 fick Sverige sin första nationella anhörigstrategi som bland annat syftar till att stärka anhörigperspektivet inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Nyligen presenterade också utredningen ”Ett stärkt stöd till anhöriga” förslag kring hur stödet till anhöriga till personer som är långvarigt eller kortvarigt allvarligt sjuka samt till barn som anhöriga ska stärkas. Utredningen föreslår bland annat att kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en anhörigkontakt till anhöriga som behöver särskilt stöd, samt att en nationell informationsportal för anhöriga ska inrättas.

Maria Nilsson
Forskare & verksamhetssamordnare, Nka.

Om Nka

Nationellt kompetenscentrum anhöriga är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. Nka har ett regeringsuppdrag genom Socialstyrelsen och fungerar som en länk mellan forskning, praktik, anhöriga, beslutsfattare och myndigheter. 

Next article